nGaraju' lui Mike - Interfon pentru Motocicleta
VANZARE KIT*
**Interfon duplex cu separarea canalelor

Un "master" si un "slave" compun acest interfon duplex la care canalele audio pt. cele doua sensuri ale conversatiei sunt complet separate - nu auzi decat vocea celuilalt,nu si pe a ta,cum este cazul telefonului;alimentarea se face la "master" si poate fi de 5 pana la 15 Vcc la un curent (constant) consumat de 45 spre 60mA pt. intregul ansamblu ; auditia este clara si puternica iar separarea canalelor este un atu pt. calitatea ei ; testele s-au facut cu alimentare din baterii(6-12V) sau sursa stabilizata(12V) pt. ambele situatii de utilizare ale interfonului : in portabil - pe motocicleta - sau stationar - cu distanta intre posturi de pana la 150m(cablu f0,7mm) ; alimentarea se poate face,in cazul motocicletei,si din acumulatorul de 6 sau 12V,dar auditia va depinde de buna (sau slaba) deparazitare a motorului.Cablul de conexiuni are doar trei fire si nu necesita ecranare . Ceea ce se vede in poza este interfonul asamblat , cu cablu de 1,5m pt. un test rapid la utilizator imediat ce este scos din pachet : se conecteaza doar o baterie de 9V(nu trebuie sa fie alcalina pt. un simplu test) si,impreuna cu o alta persoana,se face putina conversatie ; tija(extensibila) pe care sunt montate microfonul si difuzorul se regleaza astfel incat microfonul sa fie asezat la coltul gurii si nu in fata ei pt. a evita brumul indus de respiratie ; nu exista reglaje ale circuitelor electronice astfel ca volumul(sensibilitatea) se va modifica prin pozitionarea microfonului in limita a 1-2cm in partea laterala a gurii.
__________Pret : 400.000 lei - fara taxe de transport___________
Pentru montarea pe motocicleta se recomanda conectarea a trei perechi de mufe , astfel : una mono pt. alimentare si care va inlocui conectorul existent in kit si doua stereo - "tatii" la capetele cablului audio iar "mamele" , cate una la fiecare circuit audio ; circuitele audio vor fi incasetate in carcase de plastic sau aluminiu de dimensiuni aproximative 50x40x20mm astfel : circuitul "master" impreuna cu jack-ul mono si jack-ul stereo in aceeasi carcasa si circuitul slave impreuna cu celalalt jack stereo , ca in poza alaturata.
Atentie la jack-ul de alimentare ! Se va introduce in mufa inainte de conectarea alimentarii sau va avea un comutator pe motor(evident dupa panoul de sigurante) ori,si asta este cea mai sigura solutie,jack-ul("tata") va fi in carcasa circuitului master iar mufa("mama") va fi pe cablul de alimentare,protejand astfel alimentarea la scurtcircuit prin atingerea accidentala la parti metalice.Pentru siguranta "dovlecilor" si pt. ca castile sa-si pastreze atributul de obiecte de protectie este corect ca in interior sa nu existe corpuri cu dimensiuni relativ mari sau contondente ; de-aia circuitele se monteaza la exterior,tot d-aia tija microfonului(in cazul unei casti deschise)vine din exterior (in nici un caz nu se va introduce in casca ansamblul existent,tija este,asa cum am spus mai sus,doar un suport pt. test)si tot d-aia nu se dau gauri in casca,ce pot induce tensiuni in material(?) in cazul unor socuri si atunci casca de protectie se poate numi doar caciula ; pt. ca in interior nu putem scapa de microfon si difuzor - care au forme rotunde si dimensiuni mici si plate - prinderea acestora se va face cu un scotch(eventual textil) lat de circa 5 cm si de buna calitate ;la exterior carcasele se fixeaza prin lipire cu un adeziv "serios" ori chiar cu "arici"(velcro) - o solutie eleganta,dar mai greu de realizat practic este o clema metalica elastica solidara cu carcasa circuitului si care sa cuprinda marginea de jos a castii(cam ca un carlig de rufe).
Desi auditia este suficient de puternica pt. linistea relativa dintr-o casca de motociclist,circuitul lasa loc de imbunatatiri prin distribuirea egala a puterii pe cele doua urechi montand in fiecare casca(de motociclist) o a doua casca(audio), identica,conectata in paralel cu cea existenta(impedanta castilor din kit este de 32 de ohmi - uzuala).
Demontarea elementelor de pe suportul de test se face scotand mai intai surubul circuitului apoi casca prin indepartarea(cu buricul degetului) urechilor laterale ale suportului cilindric si impingerea,prin gaurile urechilor,a castii(cu un bat de chibrit) iar la sfarsit se elibereaza microfonul(cu tot cu mansonul de cauciuc)tragand tija metalica din manson ; firele se lasa conectate la locul lor , se vor taia doar,cu un cleste,la dimensiuni potrivite pt. montarea in carcase ; la conectarea jack-urilor stereo se va tine cont de culorile firelor ca si in cazul jack-ului mono,de alimentare - in kit negru=minus(masa,sasiu) si rosu=plus baterie(6-12V)
top
2004 © Sorin Mistodie